werk privé balans

Hoe houd je een fijne werk- en privébalans als je intens en gedreven bent?

Werk- en privébalans

Thuiswerken werkt het in de hand: je werk mee ‘naar huis nemen’ (letterlijk en figuurlijk). De werk- en privébalans kan snel door elkaar gaan lopen, met alle gevolgen als ontevredenheid in het gezin, overbelasting, ‘s avonds blijven werken in plaats van ontspanning enz. Dit blog geeft vijf tips om bewust je werk je werk te laten.

Eindje rijden

Ik herinner het me nog goed. In de tijd dat ik verpleeghuisdirecteur was, reed ik om half vijf in vijfentwintig minuten van Vlaardingen naar Bleiswijk. Heerlijk mijn hoofd leegmaken en opladen.

Ik moet bekennen dat ik altijd wel een briefje op mijn passagiersstoel had liggen om de ideeën of klusjes die ik nog moest doen op te schrijven voor de volgende dag.

Maar daarna waren ze ook uit mijn hoofd en kon ik gaan bedenken wat we zouden eten en wat ik die avond ging doen.

Thuiswerken en de werk- en privébalans

Nu met thuiswerken is dat écht anders. Ik heb een prachtige praktijkruimte naast mijn huis. Ik kan bewust de deur dichttrekken, maar ben binnen één minuut weer thuis. Als je in huis werkt, is het nog moeilijker om werk en privé van elkaar te scheiden.

Herken je dit?

Aan het einde van de werkdag zijn er nog allerlei klusjes die je wilt doen. Het thuiswerken werkt in de hand dat je gemakkelijk doorgaat. Of dat je na het avondeten, als je kids op bed liggen of achter de computer zitten toch nog even inlogt in je werkomgeving.

Als je het naar je zin hebt op je werk, je bent gedreven en intens, juist dan ligt er een gevaar op de loer. Je werk- en privébalans raakt in onbalans…….

Door bewust je werk af te sluiten kom je minder in de verleiding om maar door en door te blijven gaan.

Thuiswerken slecht voor de werk- en privébalans

Neem vanaf nu elke dag een paar minuten de tijd om bewust je werk af te sluiten. Met onderstaande tips houd je het echt langer vol om met plezier te werken, maar ook écht vrij te zijn als je thuis bent.

Vijf tips voor een goede werk- en privébalans

  • Sta bewust stil bij het feit dat je jouw computer uitzet. En besef je dat je stopt met werken.
  • Zet een raampje op een kier voor een frisse start voor de volgende dag.
  • Doe alsof je een jas aantrekt en loop rustig naar de deur van je werkruimte.
  • Sluit bewust de deur.
  • En zeg in jezelf dat jij je werk daar achterlaat en dat je vrij bent om te doen wat jij wilt.

Oefening baart kunst

Het klinkt wellicht overdreven, maar het is een effectieve manier om de grens tussen werk en privé in balans te houden.

Op deze manier blijf ook jij in balans, dat gun ik je van harte.

Er zijn meer dan genoeg andere belangrijke dingen waar jij je mee bezig kunt houden. Ook als je gedreven en bevlogen bent omdat je het leukste werk van de hele wereld hebt. (Spreek ik uit ervaring ;-)).

Heb jij tips?

Wat doe jij om je werk niet mee naar huis te nemen? Inspireer ons met je tips en mail ze naar info@uniquepb.nl.

Merk je dat je onvoldoende ruimte in je hoofd hebt als je vrij bent? Dat je gedachten blijven malen? Neem eens contact op om te horen of ik iets voor je kan doen.

Misschien zit je wel niet op de juiste plek, of doe je werk waar je van opbrandt. Dat gun ik je niet!

Klik op de roze button en neem contact op voor een videocall om te horen hoe ik er tegenaan kijk. Ik denk graag met je mee zodat jij met energie je werk kunt doen en energie overhoudt voor je privésituatie.