happy hoogbegaafd

In 3 stappen happy hoogbegaafd

Veel mensen die er achter komen dat ze hoogbegaafd zijn voelen zich eerder ontnuchterd, dan happy hoogbegaafd. Wat? Ik? Hoogbegaafd? Dat had ik nooit kunnen denken. En dan komen de verhalen.

Taboe op hoogbegaafdheid

Er wordt tegenwoordig iets opener over hoogbegaafdheid (in elk geval bij kinderen) gesproken. En er wordt mondjesmaat steeds meer bekend en geschreven over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Maar veel betrouwbare informatie over hoogbegaafdheid is er niet te vinden.

Informatie over hoogbegaafdheid zal dus van mensen die hoogbegaafden ondersteunen (psychologen, loopbaanprofessionals, coaches etc.) of de hoogbegaafde zelf af moeten komen.

Het is echter een illusie om te denken dat op korte termijn hoogbegaafdheid geaccepteerd wordt als iets dat bij iemand hoort zoals hij/zij is.

Ik zeg vaak: voor mij is hoogbegaafdheid hetzelfde als dat je blauwe ogen hebt. Het is een gegeven. En het is mijn missie om hoogbegaafde volwassenen te helpen zoveel mogelijk uit hun hoogbegaafdheid te halen!

Meer kennis over hoogbegaafdheid zorgt voor happy hoogbegaafd

Happy hoogbegaafd zijn lukt alleen wanneer alle facetten van het leven in balans zijn. Emotioneel, fysiek en psychisch. Het werk- en privéleven dient ook de behoeften van hoogbegaafden te ondersteunen en stimuleren.

Verwacht echter niet dat iedereen in je omgeving direct begrijpt wat hoogbegaafdheid betekent of dat sollicitatieprocedures op korte termijn zullen veranderen. Ik hoop echter wel dat door meer kennis en voorlichting het taboe op hoogbegaafdheid minder gaat worden of zelfs verdwijnt.

Anders voelen, anders zijn

Soms krijgen mensen na veertig jaar, eindelijk inzicht kregen in waarom hun carrière zo is verlopen. Zij zijn dan echt niet happy hoogbegaafd.

Met grote regelmaat hoor ik uitspraken als:

 • ik voel me van kinds af aan lui en dom
 • ik voelde me altijd al een vreemde eend in de bijt
 • ik heb het gevoel dat ik vaak op de rem moet staan
 • ik heb geen universiteit gedaan

En toch kunnen volwassenen die zich anders voelen en anders denken, happy hoogbegaafd worden. Daar zijn drie stappen voor nodig.

Stap 1 op weg naar happy hoogbegaafd

De eerste stap is herkenning van de kenmerken van hoogbegaafdheid. Mensen lezen artikelen, blogs en boeken over hoogbegaafdheid en herkennen zich hier in.

Ook professionals als psychologen of loopbaanprofessionals kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de signalering van hoogbegaafde persoonskenmerken.

De professionals dienen echter wel de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid

 • te herkennen
 • durven benoemen
 • en de valkuilen en kwaliteiten durven bespreken.

Voor veel mensen die erachter komen dat ze hoogbegaafd zijn, is de herkenning van zichzelf in de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid al voldoende om allerlei kwartjes (uit het verleden) te laten vallen. Dat zelfinzicht kan al tot een enorme verbetering in de kwaliteit van leven leiden.

Stap 2 erkenning en omarmen van de eigen hoogbegaafdheid

Herkenning in- en omarmen van- hoogbegaafdheid kan worden bemoeilijkt door bijv. ontkenning door een laag opleidingsniveau. Of er zijn weinig tot nooit kansen geweest om jezelf op het benodigde niveau te ontwikkelen.

Je hebt je misschien altijd anders gevoeld en bent wellicht ook gevoeliger dan anderen. En misschien ben je ook nooit écht geaccepteerd om wie je echt bent en wat je kunt.

Dat roept vragen op als: “wie ben ik nu eigenlijk en wat kan ik nu?”

Complexiteit

Door de helikopterview en het snelle associëren kan je als hoogbegaafde vastlopen. Je ziet alle details en prioriteren en autonoom keuzes maken is moeilijk. Door de complexiteit blijf je twijfelen, met name aan jezelf.

Hoogbegaafdheid kenmerkt zich ook in complexiteit. Echter iedereen is uniek. Je kunt hoogbegaafden niet over één kam scheren, en je krijgt pas een goed beeld als je een hoogbegaafde in zijn totaliteit en complexiteit bekijkt.

Stap 3 actie ondernemen

Hulp van een hulpverlener die gedegen kennis heeft over hoogbegaafdheid en met wie je een klik ervaart, kan enorm helpen in het ontwikkelen van inzicht in je eigen gedrag, je gevoelens en de reacties van anderen.

Coaching en begeleiding helpen om de positieve kansen die hoogbegaafdheid biedt, te grijpen en in te zetten voor een zinvol leven.

Wees eerlijk, je autonomie en je sensitiviteit hebben je niet altijd geluk gebracht. Wellicht ben je regelmatig uitgemaakt voor

 • eigenwijs
 • overgevoelig
 • individualist
 • of zelfs ongeleid projectiel.

Je gedrag begreep je zelf niet, laat staan dat je aan anderen uit kon leggen waarom je op een bepaalde manier reageerde en wat je daadwerkelijk nodig hebt in je werk- en privéleven.

Dat kan ervoor zorgen dat happy hoogbegaafd een -ver van je bed show- is.

Er is hoop! Happy hoogbegaafd is mogelijk!

Er zijn echter wel happy hoogbegaafden. Zij hebben hun hoogbegaafdheid herkend, erkend en weten waar hun behoeften liggen.

Zij hebben de kennis en vaardigheden om hun leven zinvol vorm te geven. Dat kan ook voor jou! Je bent in principe slim genoeg om met de juiste informatie en enige ondersteuning, zelf de kansen te grijpen die er voor jou als hoogbegaafde liggen.

Doordat je echter snel denkt, (hoog)sensitief bent en de neiging hebt om te blijven twijfelen, rationaliseren en redeneren kan het zijn dat je kansen laat liggen. Ook kan het zijn dat je onderliggende patronen en mechanismen uit het verleden moeilijk afleert. Daar is dan meer voor nodig!

Wij bieden drie opties

 1. Uit je denkwereld stappen en gaan leven vanuit je waarden (Accepteren en committeren aan je eigen waarden)
 2. Weten en omarmen waar je talenten en je drijfveren liggen en deze in werk- en privé optimaal kunnen benutten. (Persoonlijkheidsonderzoek, talentenanalyse en beroepsinteressetesten)
 3. Krachtige liefdevolle ondersteuning in het stappen zetten naar datgene wat jouw leven vervult (Mentoring)

Wil je eens kennismaken om te horen hoe ik tegen jouw uitdagingen aankijk? Neem dan contact op via onderstaande button.