Jarenlang studeren en geen diploma

Jarenlang studeren en geen diploma

Herken je dit: je doet veel langer over je studie dan anderen, je voelt je niet slim -eerder dom-, je studie is saai, te makkelijk en je kunt je niet concentreren? Op doorzettingsvermogen kom je een heel eind, maar het kost je ontzettend veel moeite!

Dit artikel geeft inzicht in één van de oorzaken van een negatief zelfbeeld naar aanleiding van langdurige studietrajecten.

Jarenlang studeren en geen uitdaging

Je herkent het vast: het hele dagen, of bij deeltijdstudies, lange avonden in de schoolbanken breken je op. Je ervaart weinig verbinding met de docent en ziet totaal geen uitdaging. De materie is saai en je bent blij als het tijd is om naar huis te gaan. Op de examens haal je lage cijfers.

Dit kan (onder andere) veroorzaakt worden doordat de docent jouw antwoorden veel te gecompliceerd vindt of omdat je breder onderzoek hebt gedaan dan de oorspronkelijke hoofdvraag. Ook de ontwikkeling van metacognitieve vaardigheden speelt een rol.

Regelmatig spreek ik hoogbegaafde volwassenen die zichzelf niet slim vinden omdat ze lage cijfers haalden of lang over hun studie deden. Dit heeft een negatieve invloed op hun zelfbeeld en belemmert hen zichzelf krachtig te positioneren bij sollicitaties of als ondernemer.

Moet je echt jarenlang studeren?

Veel hoogbegaafde volwassenen leren liever zelf (autodidactisch). Hun ervaringen op de universiteit, het middelbaar en hoger onderwijs hebben hen gedemotiveerd. Zij hebben ook geen behoefte om diploma’s te halen.

Maar omdat diploma’s nog steeds zwaar meetellen in sollicitatieprocedures vinden hoogbegaafden soms moeilijk een baan. Bovendien zijn ze bang voor de vraag van HR waarom ze zo lang over hun studie hebben gedaan of waarom ze de studie niet hebben afgerond.

Nieuwe inzichten door coaching

In coaching help ik hoogbegaafde leiders en ondernemers leiderschap te nemen over hun persoonlijke ontwikkeling en het ontplooien van hun talenten.

Het zelfbeeld van veel hoogbegaafde volwassenen wordt vaak negatief beïnvloed door het proces en de resultaten uit de studietijd. In de coaching werken we aan herkenning, erkenning en omarmen van de eigen talenten en persoonlijkheid en ontdekken zij vanuit kracht het leven betekenis kunnen geven.

Ze leren vanuit kracht te gaan staan voor datgene waar zij in uitblinken. Om te kijken of we een klik hebben spreken we elkaar altijd eerst in een kennismakingsgesprek. Klik op de roze button om kennis met mij te maken.

Het brein van hoogbegaafden en leren

Doordat het brein van hoogbegaafden een andere verwerkingscapaciteit ten opzichte van de gemiddelde mens heeft, leren zij anders. Zij voelen zich niet op hun plaats in het huidige onderwijsstelsel en kunnen gedemotiveerd raken.

Wanneer mensen hun eigen leer- en ontwikkelstijl kennen, wordt leren en profileren makkelijker. Een TMA Talentenanalyse brengt leer- en ontwikkelstijlen in kaart. In coachgesprekken bespreken we verschillende leerstijlen en hoe je de beste prestaties kunt leveren.

Trend in leerstijlen van hoogbegaafden

Wat opvalt bij de leer- en ontwikkelstijl van hoogbegaafde volwassenen met wie ik een tijdje in coaching optrek, is, dat leeractiviteiten voldoende uitdaging moeten bieden.

Zonder uitdaging worden zij ineffectiever en gaat de aandacht sneller naar andere onderwerpen die wel voldoen aan hun intrinsieke behoeften.

Jarenlang studeren en leerstrategieën

Op internet is ontzettend veel te vinden over leerstrategieën, ontwikkelstijlen etc. Ik kan niet volledig zijn in het delen van kennis over hoogbegaafdheid, intelligentie, zelfbeeld en leerstrategieën.

Om toch kennis te delen schreef ik een whitepaper met achtergronden over hoe leren, metacognitieve vaardigheden en intelligentie met elkaar verband houden.

Je leest hier ook de WWW&H regel die helpt bij het makkelijker tot je nemen van lesstof.

Mijn wens voor jou

Mijn wens is dat jij als lezer inzicht krijgt in hoe jouw metacognitieve vaardigheden invloed kunnen hebben op jouw zelfbeeld. En dat je ontdekt hoe leerstijlen en leerstrategieën jouw prestaties positief kunnen beïnvloeden.

Ook help ik je graag jouw leer- en ontwikkelstijl te ontdekken en hoe je deze als kracht in kunt zetten zodat je succesvoller bent in je studie, sollicitaties, je werk, ondernemerschap en je persoonlijke leven. Hoe? Dat lees je hier.

Neem contact op via onderstaande button om te kijken wat ik voor jou kan doen.

Wil je meer weten hoe je als student de juiste keuzes maakt? Ga uit van de talenten die je energie geven. Als je deze kent, maak je veel minder missers. Het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) heeft hier ook een leaflet voor beschikbaar.