hoe-hoger-lat-mild-naar-jezelf

Als je mild bent naar jezelf leg je de lat op ooghoogte

Om antwoord te krijgen op de vraag: “Waar sta je nu en waar wil je heen?” wordt binnen coaching de metafoor van de meetlat gebruikt.

Mild zijn voor jezelf

Tijdens mijn verhuizing kwam ik in 2020 onderstaand briefje tegen. Ik schreef het in 2010 omdat ik moeite had met loslaten en alles perfect te willen doen.

Blijvend worstelen met mild zijn naar mezelf

Tijdens het opruimen van mijn mailbox vond ik een mail met onderstaande quote.

Als je mild bent naar jezelf leg je de lat op ooghoogte

Mijn gedachten gingen terug naar de mail die ik vanaf mijn werk als manager zorg in september 2011 naar mezelf stuurde. Ik las de tekst: ‘Als je mild bent naar jezelf leg je de lat op ooghoogte.’ Ik zag mezelf weer zitten in het kantoor van het oude verzorgingshuis.

Nadenkend over de nieuwbouwplannen.

Worstelend met de personele formatie binnen de krappe budgetten.

Stoeiend met de vele regels van het zorgkantoor.

Veel verplichtingen, eisen en toch alles bij willen houden en goed doen…. Mild zijn naar jezelf met de meetlat op ooghoogte. Hoe doe je dat?

Hoe perfecter hoe beter?

Vooral vrouwen zijn nogal eens geneigd om de lat lekker hoog te leggen.

Hoe perfecter hoe beter, klopt dat wel? Veel mensen, en vooral vrouwen denken: ‘als je perfect bent, ben je pas goed (genoeg).’

De grootste eyeopener van een vrouw die ik recent heb begeleid, was dat ik haar had gezegd als uitgangspunt te nemen `je bent goed zoals je bent’ en er vandaar aan te werken om in zo veel mogelijk situaties in je kracht te komen.

Als je accepteert dat je oké bent en dat iedereen daar iets van mag vinden, wordt het leven zoveel makkelijker! Niet alles hoeft perfect. En ja….. ook ik heb dat moeten leren.

Mild zijn voor jezelf is te leren

Waar ik voorheen nooit een verjaardag vergat en altijd ruim op tijd een verjaardagskaart met persoonlijke wens stuurde, ben ik de laatste jaren niet altijd op tijd met een verjaardagskaart.

Ik denk dan maar: ook leuk om na je verjaardag post te krijgen, of ik bel iemand op zijn verjaardag op en praat even bij.

Drie tips om de lat minder hoog te leggen en milder naar jezelf te zijn

  1. Bedenk wat je afgelopen week aan mooie dingen hebt gedaan.
  2. Praat erover met iemand die je vertrouwt of schrijf er een blog over (in de besloten Facebookgroep van het Mentor Programma 3.0 delen we elke week onze wins en stimuleren we elkaar waardoor er grote stappen worden gemaakt).
  3. Vraag om feedback. Als je dit regelmatig doet, kun je uiteindelijk je bescheidenheid afleggen en durf je te stralen. Op deze manier kan iedereen zich in jouw licht koesteren en mee stralen!

Wil je eens met mij kennismaken en doorpraten over wat jou zou kunnen helpen om krachtiger, zelfverzekerder en minder perfectionistisch te zijn? Neem contact op via onderstaande roze button.